Yetkililer bu gençlerin yağmalama ve kamu ve özel mala zarar vermekten suçlu bulunduğunu söylüyor.
Ancak bazı kaynaklar da çatışmaların, bir milli bayram fikrine karşı çıkan aşırı dindar çevrelerce kışkırtıldığı görüşünde.
BBC'nin Orta Doğu uzmanı Roger Hardy'ye, olay günü neler yaşandığını sorduk.
Roger Hardy: Geçen Çarşamba günü yapılan milli bayram kutlamalarının şiddete dökülmesiyle büyük miktarda zarar ve ziyan meydana geldiği ortada; özellikle de Suudi Arabistan'ın doğu kıyısındaki el Hubar'da. Ancak olayın birbirinden çok farklı yorumları yapılıyor. Suudi gazeteler, çok sayıda genç holiganın el Hubar'daki kordon boyunda dükkan ve lokantalara saldırdığını, camlarını kırıp bazen de yağmaladığını yazıyor. Ancak o bölgeye yakınlığı ile bilinen bir internet sitesi de, milli bir bayramı "zındıklık" olarak gören muhafazakarların, yürüyüşü durdurmaya çalışması üzerine olay çıktığını yazıyor.
BBC: Neden bir kuruluş yıldönümü kutlaması fikrine karşı çıkıyor olsunlar?
Roger Hardy: Suudi kralı, Kral Abdullah milli bayramı büyük bir başarıyla destekledi, yayılmasına yardımcı oldu. Suudi Arabistan'da bir yurtseverlik akımı VAR... Ancak muhafazakar Vahabiler buna katılmıyor. Onlar için bir kuruluş günü ya da milli bayram fikri tamamen yanlış. Onlara göre bir mümin, yalnızca Şeker ve Kurban bayramlarını kutlamalı. Bunu daha Batılı, dolayısıyla da Hristiyan bir adet olarak görüyorlar.
BBC: Şu sıralarda muhafazakar dindar kesim ne kadar kuvvetli Suudi Arabistan'da?
Roger Hardy: Çok güçlüler. Çünkü Kraliyet ailesi, meşruiyetlerini onlara dayandırıyor; el Suud ailesine bir tür dini destek mührü veriyorlar. Milli bayramda öfkeli olmalarının bir başka nedeni de, kralın büyük törenlerle bir bilim ve teknoloji üniversitesi açmış olmasıydı. Bu üniversitede, Suudi Arabistan'da ilk kez karma eğitim yapılacak; yani kız ve erkek öğrenciler bir arada okuyacak. Yani muhafazakarların çifte şikayeti vardı bu yıl.
BBC: Kırbaç cezası, Suudi Arabistan'da ne sıklıkla verilen bir ceza?
Roger Hardy: Oldukça sık rastlanıyor Suudi Arabistan'da. Bu genç adamlar hırsızlık, mala zarar verme, yakıp yıkmakla suçlanmıştı. Zina gibi cinsel suçlar için de kırbaç cezası uygulanıyor. Ve bazı olaylarda da eşcinseller, sırf eşcinsel oldukları için kırbaçlandı. Suudi Arabistan'da yargı sistemi, Vahabilerin elinde. Şu anki Kral, bu alanda yavaş yavaş reformlar yapmaya çalışıyor. Ama işi zor.