İSTİKLAL MARŞIMIZ ŞAİRİ MERHUM MEHMET AKİF ERSOY’A
İstiklal marşımızın yazarı kıymetli merhum büyüğüm Mehmet Akif Ersoy, sizleri rahmet ve minnetle anıyorum. Aramızdan ayrılalı yaklaşık 75 yıl olmuş. Ancak bizler için geride bırakmış olduğunuz mirasınız sizin ölümsüzlüğünüzü bize hissettirmekte.
Değerli rahmetli merhum büyüğüm, sizlerin ne kadar büyük bir insan olduğunuzu her geçen gün, yaşım ilerledikçe anlamaktayım. İsmimin sizin isminizi yaşatmak için konduğunu okul çağına gelince daha iyi anladım. Çünkü ben çocukken ismimin ne kadar büyük bir insanın adını taşıdığımı kavrayamadım.
Kıymetli merhum büyüğüm, ismimin ne kadar önemli olduğunu ilk önce aile ortamımdan ve daha sonrada okul hayatımda öğrendim. Babamın ve öğretmenimin anlattıkları beni çok duygulandırmıştı.
Günlerden bir gün annem ve babamla sohbet ederken, benim ismim yani sizin isminizden (hayatınızdan) konuşmuştuk. Babam bana sizlerin büyük bir şahsiyet olduğunuzdan anlattı. Çok iyi bir eğitim aldığınızı ve birçok ilim dalında saygın bir yeriniz olduğunu söyledi.
Babam bana sizin istiklal marşımızın güftegarı olduğunuzu ve bundan dolayı da, sizin “Vatan şairi”, “Milli şair” imiz olduğunuzu öğretti. Sizlerin vatanperver birisi olduğunuzu anlattı. Kurtuluş savaşında milletvekili olduğunuzu ve ülkemizin her türlü meselelerine derman olmaya çalıştığınızı öğretti.
Babam bana sizin çok sıkıntılar çektiğinizi anlattı. Ancak hiçbir meşakkatin sizi yıldırmadığını söyledi. Milletiniz için ne kadar büyük fedakârlıklar yaptığınızı dinlerken çok duygulanmıştım.
Kıymetli merhum büyüğüm, özellikle hiçbir menfaat gözetmeden, istiklal marşımızı bizlere armağan etmeniz, sizlerin ne kadar büyük bir şahsiyet olmanızın delili olmuştu benim için. Yarışma için konulan 500 lira ödülü, kadınlara ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken bir vakfa bağışlamanız, benim üzerimde büyük etki oluşturdu.
Değerli merhum büyüğüm, sizlerin bizler için ne kadar büyük bir insan olduğunuzu birde öğretmenimizden dinlemiştim. Öğretmenimiz bizlere yani bütün sınıfımızdaki arkadaşlarımıza sizin on kıtalık istiklal marşı şiirinizi ezberletti.
Öğretmenimiz istiklal marşımızın bazı dizelerini bizlerin anlayabileceği şekilde açıklamalar da bulundu. Ezberlediğimiz istiklal marşı şiirimizin ne kadar derin anlamlar içerdiğini öğrendik. Vatan, millet, bayrak ve bağımsızlığın ne kadar önemli olduğunu ve atalarımızın canları pahasına bu değerleri bize emanet ettiklerini öğrenmiş olduk.
Kıymetli merhum büyüğüm, birde sizin Edirne kapı şehitliğin de ki kabrinizi ziyarete gitmiştim. Mezarınız da güller açmıştı.
Değerli merhum büyüğüm, “Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal” sözünüz, sizlerin ne kadar imanlı bir insan olduğunuzu bize anlatmıştı.
Bu iman üzere son nefesinizi verdiğinize inanarak sizlere dua ediyorum. Ruhunuz şad, mekânınız cennet olsun. Ne mutlu sizin emanetinize sahip çıkanlara ve ne mutlu sizin davanızı gaye edinen Mehmet Akif’lere…
Mehmet Akif Balahorlu 3-A Sınıfı Hasbahçe İlköğretim Okulu Kağıthane/istanbul